© Copyright 2017 by WebWave

Jakiś czas temu zostałam poproszona o przearanżowanie salonu z kuchnią, wprowadzenie zmian w sypialni i zaaranżowanie dwóch pokojów dla nastolatek.

 

Część salonu miała zostać oddzielona ścianką działową i przeznaczona na potrzeby pokoju młodzieżowego. Przestrzeń została w ten sposób istotnie zmniejszona, ale największą trudność stanowił fakt, że w kuchni znajduje się wyspa, z której inwestorzy nie chcieli rezygnować. Jest to rodzina 2+2, którą często odwiedzają goście, więc potrzebuje miejsca do ich podjęcia.

Zabudowa kuchni i strefy wejściowej, podłoga, oświetlenie ogólne miały pozostać bez zmian. Poza zmianą układu funkcjonalnego Inwestorzy chcieli, żeby wnętrze zyskało nowych kolorów i stało się bardziej przytulne, oraz żeby wygospodarować w nim więcej miejsca do przechowywania.

 

W miejscu stołu jadalnianego musiał stanąć narożnik w kolorze butelkowej zieleni. Mniejszy stół umieściliśmy pod ścianą obok drzwi do łazienki. Strefę „jadalni” wyodrębniłam przez ozdobienie ściany dekoracyjną tapetą. Kolorystyka i szkicowy wzór tej tapety łączy istniejącą kolorystykę i nowo wprowadzone barwy.

 

Warto zwrócić uwagę na lampy, które zaprojektowałam w salonie. Mają dwa źródła światła – jedno, świecące w dół, i drugie, święcące w górę. Dzięki temu oprawy dają dwa rodzaje światła – bezpośrednie i pośrednie. To drugie daje bardzo przyjemny efekt rozświetlenia sufitu, dzięki czemu wnętrze staje się bardziej plastyczne i klimatyczne.

 

Projekt metamorfozy wnętrz w Zabrzu

24 kwietnia 2022